Блекаут

07 June 2006

Ролање: Како да не се однесуваш моронски на кеј

Време во написот „Опасни прошетки по патеката за ролери“ (22.05.2006) ја пренесува и мојата изјава за опасностите кои ги причинуваат разните „леви сметала“:
- Најчудната работа е што родители ги шетаат своите мали деца на патеката и ги пуштаат слободно да трчкаат по неа. Тоа е многу опасно. Замислете што ќе се случи ако некој велосипед што вози со брзина од околу 20 километри на час удри во тие деца. Тоа би имало катастрофални последици. Прашав некои од луѓето дали не мислат дека е побезбедно да се движат на нивната патека, а тие ми одговорија да си ја гледам својата работа, бидејќи и јас сум возел таму - раскажува скопјанецот (sic) Филип Стојановски.
Тие што ги прашав навистина се однесуваа нелогично и конфронтирачки. Демек, ако јас ја користам патеката, тогаш и тие имаат право на тоа.

Еве поопширно кои ризични однесувања треба да се избегнуваат, поради непредвидливоста што ја создаваат:
  1. Буткање количка или пуштање да си трчка/вози ролерки или точаче дете под 7 години по патеката за велосипеди и ролери, наместо по патеката за пешаци или остатокот од кејот, каде што учесниците во сообраќајот не се движат со брзини од 15-20 километри на час.
  2. Не држење десно, меандрирање околу средината или дури и левата страна на патеката (во насока на движењето).
  3. Шетање по патеката за велосипеди и ролери, наместо по патеката за пешаци или остатокот од кејот.
  4. Трчање по патеката за велосипеди и ролери, наместо по патеката за пешаци или остатокот од кејот.
  5. Водење куче, најчесто без ланец, на патеката за велосипеди и ролери.
  6. Ригидно возење велосипеди или ролерки паралелно, наместо во колона, со што се остава малку или ич место за претркување и разминување.
  7. Не гледање лево и десно кога се стапнува на патеката.
  8. Застанување на самата патека за да се поправи велосипед, прави муабет или слично, наместо да се помести само 1 метар понатаму на тревата.
Инаку, мојот фељтон на тема ролање се состои од следните делови:

No comments: