Блекаут

01 July 2006

Вуна и Народот на Сонцето

Еее, не се само Македонците народ на Сонцето. Еве Вуна ни дава текст и спот од Рејџ агејст д машин на таа тема - се раскажува за геноцидот врз индијанците, особено оние од Мексико. Целта на спотот била да се влијае на немешање во внатрешните работи на Мексико, колку што се сеќавам во врска со нео-запатистичкото востание.

Секако, како припадник на култура која била буквално колонизирана до 1944 година, моите симпатии се на страната на колонизираните. Индијанците особено. Уште од основно, самоволно и доброволно се имам индоктринирано во полза на нивната кауза, не само преку романтичните Ункас, Чингачгук, Текс Вилер, Кен Паркер и Мистер Но, туку и преку документарни дела како „Погребете ми го срцето кај Рането Колено“ (Burry my heart at Wounded Knee) од Ди Браун.

Арно ама, сепак работите не се црно-бели. Мора да се спомене нешто во врска со Маите и Мексиките (= Ацтеките) кои се споменуваат во песната.

Шпанската колонизација вистина донела економска експлоатација, дури и ропство за дел од населението, геноцид преку нови болести (ненамерен, за разлика со некои северноамерикански племиња), сурова религиозна и културна асимилација. Но причината зошто Шпанците прилично лесно ги победиле и затекнатиот император Монтезума и востанието на внук му Куахтемок (споменат во песната) била тоа што повеќето Мексиканци веќе биле поробени. Поробени од Ацтеките - едно од многуте локални племиња, кои не само што им го правеле многу слични работи, туку тоа го правеле и многу посурово.

На пример, нивната религија (а и на Маите) барала принесување човечки жртви на боговите, меѓу кои и на Сонцето. Сосе она познатото расцепување на градите со нож од кремен на врвот на пирамидата, па подигање на сеуште пулсирачкото срце кон небото. Нишката Ќеле-кула (Skull tower) е обична шупа во однос на нивните храмови. Жртвите ги земале најчесто од редовите на воените заробеници. За да имаат заробеници, постојано или освојувале нови територии, или поттикнувале бунтови или „откривале“ заговори во вазалните држави, само за да имаат изговор за војни. Шпанците ги донеле конквистадорскиот католицизам и инквизицијата. Веројатно за мнозинството Мексиканци тоа било подобрата алтернатива.

Тема: историја.

1 comment:

Anonymous said...

U pravo si , vcera slusnav deka za vreme na praznici 20 tisuca na den gi zrtvuvale na bogot Sonce e toa ti e avtogenocid prve klase, ali za niv toa bilo opravdano, a ova posle Spancive druga prica...