Блекаут

05 July 2006

Репринт на „Македонска искра“ (Macedonian Spark) на интернет


Весникот „Македонска искра“ (Macedonian Spark) бил првиот македонски весник во Австралија, а излегувал од 1946 до 1957 година . Според нивната објава, Политекон пабликејшнс има проект преку кој повторно ќе ги објави сите изданија на весникот на интернет (во вид на скенови).

До овој момент се стигнати до 1952 година, а во содржините има директни извештаи за граѓанската војна во Грција и протерувањето на етничките Македонци од таму - вистинско богатство за историчарите.

Прашања за кои ова може да биде примарен извор се и транслитерацијата и употребата на придавката „словенски“ во однос на идентитет од разни страни.

Тема: историја, македонски јазик.

2 comments:

Gordan said...

Браво за трудот! Најинтересно е што главниот аргумент на Грците сега веќе не важи со ова - а тоа е дека нас во Вардарска Македонија ни го перел мозокот Тито (?) и тој создал македонско чувство кај населението (??). Ова покажува дека Македонците се еден етнос, кој живее на целата територија на Македонија, не само во рамките на политичката Република Македонија туку и во рамките на целата етно-историска територија.

Поддршка за ваквите напори и само напред пријателе!

Razvigor said...

Јас немам заслуги за проектов, освен што ја пренесувам информацијата...