Блекаут

04 July 2006

Пофалби за „Разговор со Спиноза“ на Смилевски во странство

Од бесплатниот весник Шпиц дознав дека уредниците на веб-сајтот Реди стеди бук го прогласиле англискиот превод на романот на Гоце Смилевски „Разговор со Спиноза“ за роман на неделата на 26 јуни 2006.

Книгата е достапна преку Амазон.ком (Conversation with Spinoza: A Cobweb Novel). Го немам прочитано англискиот превод на Филип Корженски, па не можам да дадам оценка за тоа издание. Оригиналот ми се допадна, не само поради воведувањето на персонализирана интерактивност во македонската литература, туку и поради добро устроеното раскажување.

Честитки за Гоце за објавувањето на преводот и за високата оценка, критика до Шпиц за продолжување на лошата македонска весникарска традиција во текст чија главна тема е еден веб-сајт да не се спомене веб-адресата на сајтот. Инаку, хартиеното издание на весникот е бесплатно и го има во подобрите трафики, а штета е што му недостасува и издание на веб.

No comments: