Блекаут

14 July 2006

Препорака: Митовите за Прометеј и Пандорината кутија

Приказните за Прометеј и Пандорината кутија (The Legend of Prometheus and Pandora's Box) се меѓу највлијателните старогрчки митови.

Нивните мотиви како првобитниот грев (непослушност спрема авторитетот) и патријахалната мизогонијата (жената е крива за сè) може да се препознаат и во други дела кои се во основата на „западната“ цивилизација (меѓу другите).

Пандорината кутија ги содржела сите зла, кои потоа излетале и почнале да штетат по светот. На дното останало само едно нешто - надеж. Повеќето интерпретатори на митот неа не ја вбројуваат во злата, иако вообичаената најава не е „сите зла плус едно нешто“, туку само сите зла. Хм. %-)


Извор на сликата: Википедија (Pandora's Box).

1 comment:

bi said...

Славко Јаневски ја нарекува и самата таа зла (надежта се разбира), па нели е женски род ;)