Блекаут

07 February 2006

Помалку часови на интернет?

На крајот на минатата година „Иди види“ објави вест за публикацијата „Претходни статистички податоци“ од Државниот завод за статистика (ДЗС).
Во годинава што изминува во областа на телекомуникациите проценките на ДЗС се дека бројот на користените Интернет-часови е намален за 15,9 проценти во однос на минатата година, додека мобилните разговори бележат пораст од 51,3 проценти.
Линкот го имаше и на некој друг блог. Дали таму се разреши мистеријата за тоа како всушност ДСЗ ги мери потрошените часови?

Ова ме потсети на случајот со романскиот закон против порнографија, во кој ставиле минути како единица мерка за пристап на порнографски веб-сајт.

1 comment:

bezvrska said...

Дебата имаше кај Јован. Веројатно статистика под интернет часови подразбира дајал ап часови. Во тој случај намалување на бројот на часови може да биде резултат на префрлање на луѓето на broadband...или пак на изгор импулсите.