Блекаут

16 February 2006

Шизохронија додадена во блогрол

Името на блогот Шизохронија го нема како термин во речникот и енциклопедијата што најчесто ги консултирам, а Гугл ми даде линк до некој текст во кој авторот го дефинира изразот како „прекршен поглед на историското време“.

Буквално, „шизо“ (schiz-) е нешто раскршено, расцепено (новолатински/грчки), а „хронија“ - години (хронос - време на грчки). Значи, во буквален превод, „раскршени години“. Арно ама, не ми е целта да го фајромизирам, тука да укажам на разликата со шизофренија (психотичкото пореметување).

Зошто ми се допаѓа Шизохронија? Има кажано три магични збора: Филип К. Дик. Колку за почеток. А кажува и многу повеќе.

No comments: