Блекаут

09 February 2006

Ќе увезуваме компјутерџии

„Време“ известува дека „Ќе увезуваме компјутерџии“:
Скопската фирма „Сивус“ има потреба од 100 информатичари и инженери, а веднаш би можеле да вработат дваесетина. И покрај ваквата привлечна понуда, „Сивус“ не може да најде соодветен кадар.

- Баравме секаде и преку секого. Нема. Сега ќе одам во Србија и Црна Гора, а потоа ќе барам и во Кина и Индија за да најдам програмери - вели Методија Пејовски, консултант во фирмата „Сивус“.
Велком ту д глобалајзејшн. Еден од индикаторите колку во некоја земја е добро или лошо е колку луѓе се иселуваат, но и вселуваат во неа, барајќи работа и во крајна линија, подобар живот. Како последица, земјите што се поасални имаат „пошарено“ население во поглед на културна припадност. Ние веќе си бевме мултикултурни, но досега не успеавме тоа да го искористиме како предност.

No comments: