Блекаут

22 October 2006

Сите дела на Дарвин на интернет, со и без линк


„Вест“ има пренесено вест од „Ројтерс“ во која се раскажува дека сите дела на Чарлс Дарвин се објавени на интернет. Полезно за сите заинтересирани за еволуцијата.

Од овие две вести, оригиналот го содржи линкот до веб-сајтот (darwin-online.org.uk), а македонскиот превод не.

2 comments:

Anonymous said...

Не би требало да те чуди овој факт во однос на цитирањето на литература од интернет. Вистинска реткост е во весниците да видиш линкови. Како да им е страв дека on line весниците и податоците од нет, ќе ги засенат. Можеби со Вест се случил проопуст од проста причина што ,,ја препишале" оригиналната информација од Ројтер, каде исто така нема линкови. Toa не ги вади пред фактот дека можеле да ја побараат самите.

Развигор said...

Но во оригиналната вест (претпоследниот параграф) е ставена адресата, погодна за пренесување во весници. Не направиле линк во изданието на интернет, да, но адресата ја ставиле.