Блекаут

27 October 2006

На пат за Ереван, поздрав од Прага

Патувам за Ерменија на Конференција за улогата на слободниот софтвер во развојот на информатичкото општество. Таму ќе го презентирам истражувањето на Метаморфозис за софтверот во општините.

Моментално сум на аеродромот во Прага, во една кафеана што истовремено служи како интернет-кафе. Услов за седнување на компјутер е да купиш пијалак. П'лзењско пиво = 4 евра.

Аеродромов сигурно не е еден од најефтините што сум ги видел, но за аеродром на западна земја е сигурно најрелаксиран. Нема цело време предупредувања од типот „не го оставајте багажот сам“ и слични пораки за дигање параноја, како по американските, швајцарските или италијанските аеродроми што сум ги посетил во последниве неколку години. Има и канти за ѓубре. Значи, не се плашат нешто од оставени бомби, а не прават ни проблем со неколку кила течности во рачен багаж. Луѓето се љубезни, а единствените пораки преку разглас се до оние кои доцнат на своите летови, па ги молат да се качат инаку ќе отидат без нив.

Виндоузот на машинава е на германски, но може да се додаде азбука на тастатура, па еве пишувам директно на „Mazedonisch (FYROM)“. И интерфејсот на Блогер е на германски.

2 comments:

Anonymous said...

Пријатен лет и добра презентација :)

Развигор said...

Фала :-)