Блекаут

20 October 2006

Пример за грл-пауер: турбофолк песната „Гачице“

Ерика се жали на патријахалните предрасуди поврзани со секс на прва вечер. Па такви работи се надминуваат дури и кај турбофолкерките.

Стручњаците за родови односи што ги консултирав, песната за долна облека оставена кај машкиот партнер (Goga Sekulić: Gaćice) ја сметаат за жив пример за еманципација, наспроти минатата мода (Tina Ivanović: Bunda od nerca) да се слави занаетот спонзоруша или песни за жените што можат сè да поднесат (Slavica Ćukteraš: Prevari me; Seka Aleksić: Dođi i uzmi me), само да не бидат оставени сами.

Благодарност до ТВ БТР што преку нивната СМС-емисија овозможуваат увид во најновите главни текови на популарната култура.

2 comments:

Anonymous said...

Double presumtion:

Исказ 1: Гаќице на Гога се израз на еманципацијата кај жените

Исказ 2: Гога нема врска од кореографија и однос на сцена за разлика од Сека

Резултат: Еманципираните жени не знаат да играат. :)

Ај деновиве ќе напишам нешто поврзано со ова...

Anonymous said...

Леле ме отру со турбо фолкоф, а пусту турско морав да ги видам :)))

Не можам да соберам концентарција да се фокусирам на темата, ме зашеметија спотовите.

Требало да напоменеш прво да се прочита внимателно па после да се гледаат :)))