Блекаут

14 October 2006

Може да видиме и некој аир од спамот

ВоденицаВо септемврискиот „Вајерд“ има напис за спамот и блоговите (Spam + Blogs = Trouble) во кој се раскажува за разните видови блоговски спам:
  • автоматско оставање спамирачки рекламни коментари
  • отворање сплогови (спам + блог + едначење по звучност)
  • спам со трекбек, итн.
Ваквите лошотилаци имаат алармантни размери (сите болдирања се од мене):
Според студијата на Тим Финин и двајца негови студенти објавена во мај, околу 56 проценти од активните блогови на англиски јазик се спам. Проф. Финин е истражувач од Универзитетот на Мериленд од Балтимор Каунти и вели: „Блогосферата расте брзо. Но сплогосферата сега расте побрзо.“
Во текстот забележав и нешто што ја навртува водата на „мојата воденица“:
Статистиките собрани од Акисмет, систем поставен од авторот на ВордПрес, Мет Миленвег, чија цел е филтрирање на спам од блогови, укажуваат дека повеќе од 90 проценти од коментарите во блогосферата се спам. Делумно како резултат на ова, видни блогови како „Инстапундит“, „Д корнер“ и „Токинг поинтс мемо“ едноставно одбиваат да дозволат коментари.
Добро за нив! Ама добро и за блогосферата, оти оние кои сакаат да коментираат тоа го прават на своите блогови. Како што веќе реков - коментарите играат улога на графити на блогосферата, а негативните појави што произлегуваат од нив може да се минимизираат или избегнат ако се искористат основните особини на блогот како медиум.

No comments: